Afscheid Reinier Anthonius Barten

 

Rouwkaart

Uitvaartdienst (met toespraken)

Meer Reinier Barten

Contact

Links

Deze site is gewijd aan

Reinier Anthonius Barten.

Op deze pagina wordt zijn verhaal verteld aan de hand van teksten rondom de begrafenis op 2 juli 2002. Meer over "Bartje" is te lezen op:

 

Rouwkaart

Sterven doe je niet ineens    
Maar af en toe een beetje    
En alle beetjes die je stierf    
Het is vreemd maar die vergeet je    
Het is je dikwijls ontgaan    
Je zegt ik ben moe,      
Maar op een keer ben je aan je laatste beetje toe  
  Toon Hermans    
         
Na een moedig gedragen ziekbed en een liefdevolle verzorging in
verpleeghuis 'De Hemelse Berg' is toch nog onverwacht
van ons heengegaan:      
         
Reinier Anthonius Barten
         
Geboren: Rotterdam, 12 augustus 1910  
Overleden: Oosterbeek, 27 juni 2002  
         
  Doorwerth: Bob Kool  
    Carla Kool-Barten
  Nijmegen: Martin Freuls
    Carla Freuls-Kool
         
    Oud-huisgenoten
    Vrienden en kennissen
         
Op maandag 1 juli is er gelegenheid tot afscheid nemen in de Aula
van Uitvaarcentrum Mijnhart, Reuversweg 2 te Oosterbeek
van 18.30 tot 19.00 uur  
         
Dinsdag 2 juli zal om 14.00 uur de uitvaartplechtigheid plaatsvinden
in de Aula van Begraafplaats Harten, Hartenseweg te Renkum.
Aansluitend zal de begrafenis plaatsvinden op de begraafplaats
naast de Aula.      
         
Hierna is er de gelegenheid om gezamenlijk iets te gebruiken
in Hotel-Restaurant Campman.  
         
Barten hield van bloemen.    

  Begin pagina  

Uitvaartdienst  

Uitvaartdienst Reinier Anthonius Barten - 2 juli 2002

1. Binnenkomst van de aanwezigen

2. Tijdens binnenkomst: Muziek - J.S. Bach - Air on a string

3. Toespraak van Jan Timmer van de Humanistische Uitvaartbegeleiding

4. Muziek: Dave - Du coté de chez Swann

5. Toespraak: Kees Ruyter - Herinneringen aan een vriend

6. Muziek: Johann Strauss - Radetzky mars

7. Toespraak: Jan van der Straaten - Belevenissen met Rein Barten

8. Muziek: Reinhard Mey - Gute Nacht Freunde

Na het laatste stuk muziek gaan de aanwezigen naar de naast de Aula gelegen begraafplaats om Rein Barten naar zijn laatste rustplaats te brengen.

  Begin pagina  

Toespraak Jan Timmer  

GUTE NACHT FREUNDE

ES WIRD ZEIT FÜR MICH ZU GEHEN

Tijd om te gaan vrienden. Een eeuwig welterusten.

Op 27 juni jl. in de nacht van woensdag op donderdag gleed uit het leven weg: Reinier Anthonius Barten

Omstreeks 1980 werd zijn roepnaam geboren uit een misverstand. Zijn achternaam werd roepnaam. 

Barten was niet levensmoe, maar lichamelijk te verzwakt om verder te kunnen leven.

Het gedichtje van Toon Hermans bovenaan de rouwkaart, begint met de woorden "Sterven doe je niet ineens". Dat is een proces geweest van ongeveer 10 jaar. 

Dit werd mij verteld door twee van Barten's vele vrienden, Kees Ruyter en Jan van der Straaten, met wie ik als humanistisch uitvaartbegeleider zondagavond jl. een gesprek heb gehad over het leven van Barten vanaf begin jaren tachtig. 

Omstreeks dat jaartal zijn Kees en Jan als studenten aan de Universiteit Wageningen met Barten in contact gekomen. Barten verhuurde kamers. Kees en Jan raakten bevriend met Barten, evenals andere kamerhuurders, die voor en na hen huurden. 

Hechte vriendschappen, die er toe hebben geleid dat Kees en Jan het op zich hebben genomen met instemming van de gemachtigde deze uitvaart te regelen, omdat na het overlijden van Barten een enigszins onoverzichtelijke situatie was ontstaan. 

Het zegt veel over Barten, 91 jaar oud, dat veel jongere vrienden bereid zijn en moeite doen om hem op waardige wijze uitgeleide te doen. 

Zorgen voor elkaar. Een van de peilers van het Humanisme. Het Humanisme is een levensovertuiging die de mens centraal stelt. Vandaag staat Barten centraal. Een hem niet onbekende plaats. Hij had graag het hoogste woord en hij was daarom al vaak het middelpunt. 

Wie of wat was Barten nu voor een man?

Hij werd geboren in Rotterdam op 12 augustus 1910. 

Zijn vader had een lederwerkplaats annex grossierderij, waarin 6 mensen het handwerk deden en 2 vertegenwoordigers die de produkten aan de man probeerden te brengen. Van de opbrengst van het bedrijf kon ruim en goed worden geleefd. Zelfs in de crisisjaren van voor de tweede wereldoorlog werd er nog winst gemaakt. 

Na de HBS kwam Barten in het bedrijf van zijn vader te werken. Omdat zijn vader in 1955 stierf, moest Barten het roer van het bedrijf overnemen.

Naast een helder verstand bezat Barten een handelsgeest. Kenmerkend voor hem was, dat hij toen al op de kleintjes paste. Niet onbemiddeld, ging hij toch op koopjesjacht en voor de dagelijkse boodschappen bezocht hij meerdere supermarkten om een artikel tegen de gunstigste prijs te bemachtigen. 

Barten gaf niet graag geld voor zichzelf uit. Liever liet hij zich fêteren. Als je bij hem op visite ging, dan was het maar het beste zelf je koffie mee te nemen. 

Op een gegeven ogenblik heeft Barten of de zaak verkocht of gesloten en is hij samen met zijn moeder een winkel in lederwaren, fournituren, etc. gaan drijven. 

Toen zijn moeder ernstig ziek werd, heeft hij haar nog drie jaar tot haar overlijden verzorgd. 

Nu had Barten zijn handen vrij om iets anders te gaan doen. Maar wat. Een buurman raadde hem aan kamers te gaan verhuren aan studenten. Barten werd meer dan een verhuurder van kamers. Studentenpappa werd hij op den duur genoemd. In feite een ere-titel. 

Hij discussieerde graag mee met zijn studenten/kamersbewoners. Had een duidelijke mening over politiek, economie, enz. Hij ging soms mee naar hoorcolleges en stelde daar weleens vragen aan docenten. Vragen die anderen misschien niet durfden te stellen. 

Als een kloek die de kuikens bewaakt, ging hij met zijn huurders om. Degene die te laat thuiskwam, kreeg een uitbrander of dreigde hij de huur op te zeggen. 

Barten hield van gezelligheid en van aandacht. Een klein kadootje maakte hem al als een kind zo blij. Kaartspelletjes waren aan hem besteed. Tegen zijn verlies kon hij niet. Het kon niet uitblijven dat de huurders hem probeerden op de kast te jagen. Dat was natuurlijk ook een spel. 

Barten had altijd wel handel in huis. Niet dat hij dat financieel nodig had, maar zo zat hij nu eenmaal in elkaar. Die handel bestond eens uit 5 TV-toestellen en ongeveer 20 radio's die allen min of meer werkten. De studenten hebben alle toestellen op dezelfde zender ingesteld, zodat er een geweldige ontvangst was. Als Barten een toestel afzette, ging het geluid onverdroten voort. Na een paar minuten kon Barten de humor wel inzien en lachte hij zuinigjes. 

Ook handelde hij in tweedehands fietsen die hij inkocht bij fietsenwinkel Mastbergen. Barten knapte die op zijn manier op, want hij was niet erg handig. Vaak vroeg hij aan Jan of anderen eens naar apparatuur te kijken, die hij op zijn manier had hersteld. Het kwam er dan meestal op neer, dat of de zaak helemaal vernield was of dat er met de geleende handigheid en kennis nog iets van te maken viel. 

Bij de Kringloopwinkel Hedi was Barten kind aan huis. 

Barten stond voor iedereen klaar. Boodschappen doen voor anderen deed hij graag. Je kon altijd bij hem binnenvallen. 

Omgekeerd vond hij het fijn om uitgenodigd te worden voor bijvoorbeeld een autoritje. Jan is nog eens enkele jaren geleden met Barten naar Valkenburg gereden om de start van de Tour de France mee te maken. Van de ambiance rondom de start genoot Barten dan met volle teugen.

Hij sloot zich niet af. Hij toonde interesse. Soms ging hij mee met Kees die voor zijn werk koeien moest keuren. Snel maakte Barten dan contact met de boer van het te keuren vee. Hij sprak dan de taal van de boer, waarmee hij dan eventuele drempels slechtte.  

De laatste maanden ging de gezondheid van Barten snel achteruit. Verhuizen naar een verzorgingscentrum werd noodzakelijk. Hij is daar maar 6 weken geweest. Opname in een verpleegtehuis kon helaas niet uitblijven. Slechts 2 weken is hij daar verbleven. 

Toch weer iets opmerkelijks. In het begin van zijn leven schijnt Barten, toen hij in Rotterdam woonde, 12 of 13 keer te zijn verhuisd. In de loop van zijn leven hebben er nog enkele verhuizingen plaatsgevonden. En nu tegen het eind van zijn leven binnen korte tijd noodgedwongen nog twee keer verhuizen. 

Barten sprak niet graag over de dood. Hij toonde een zekere angst. Toch wist hij dat zijn einde nabij was. Tegen Kees heeft hij gezegd: "Je hebt goed voor mij gezorgd". 

Barten is nu aan zijn allerlaatste verhuizing begonnen. 

Een man met een sprankelende geest, die haakte naar gezelligheid en veel warmte gaf. Een man om nooit te vergeten. 

BRENG MIJ TOT DE BRUG,

IK BEN ZO BANG OM DAAR ALLEEN TE STAAN.

ALS WE DAAR ZIJN, GA NIET DIRECT TERUG,

MAAR WACHT TOT IK OVERGA. 

  Uitvaartdienst    Begin pagina  

Toespraak Kees Ruyter 

"Herinneringen aan een vriend"

Beste Barten,

Je was er gedurende mijn halve leven. Je was mijn huisbaas, huisvader, buurman, vriend. Je was het venster op de Wereld   en op Renkum.

We hebben veel samen gedaan:  Fietsen, hardlopen, naar rommelmarkten, koffie drinken, hartenjagen, discussies over politiek of de telefoon, ravotten en lachen met de andere jongens, studeren bij jou in het zonnetje.

We gingen naar Emmerich over de grens, naar jouw Rotterdam, naar mijn Schagen, of koeien keuren in Friesland en Zeeland.

Je nam me mee naar vroeger, bijna een eeuw terug: De wereldoorlogen, de crisis van de jaren dertig, de lederwarenfabriek en de studenten van voor mijn komst.

Je deed vaak voor mij boodschappen, koken, afwassen, afstoffen en   “je moet voor één uur thuis zijn”. Je hebt mij door de studie geholpen en door de eerste banen. Ook de werkloze jaren vlogen om met jou.

Het nieuwe millennium werd zwaar voor je. Een half jaar fietste je nog rond. Je hebt nog één maal internet en mijn eigen website gezien. Toen moest je twee jaar boven op je flat blijven. Je buren en ik hielpen je met het huishouden. Discussie en serieuze tv werd meer “er zijn” en handje geven.

In de tehuizen zei je tegen me: “Bartje gaat dood”  en “je hebt goed voor me gezorgd”  en  “je was lief voor me” . Ik hoopte dat je nog even wat op krachten mocht komen, want je dacht nog aan de dagelijkse dingetjes.

Je was er altijd voor me. Andersom lukte wel eens slechter.

Ik zwaai straks nog.  

Dag Barten.

Kees.

  Uitvaartdienst    Begin pagina  

Toespraak Jan van der Straaten 

Belevenissen met Rein Barten 

Beste Barten, geachte aanwezigen,

 Al 23 jaar ken ik Barten, eerst als mijn huisbaas, en later als een goede vriend. Samen met de andere studenten, die als kamerhuurder bij Barten woonden, vormden we een hecht clubje. 

Met Barten als verbindend middelpunt. Met hem kon je lachen, kon je discussieren, kon je TV kijken of gezellig spelen. Maar bovenal kon je bij Barten jezelf zijn. Daarom was hij zo’n bindende factor.

Een tijdperk is afgesloten. De studenten zijn uitgevlogen en hebben hun eigen leven opgebouwd. Maar de herinneringen blijven. 

Aan de malle en ook gezellige dingen die we hebben meegemaakt. Aan de 20 radio’s en 10 TV’s die tegelijk op dezelfde zender stonden. 

Aan de vele schoppenvrouwen die Barten bij het hartenjagen soms tot wanhoop dreven. 

 Aan de bus met koffie waar hij per ongeluk in stond te plassen en dacht: Wat ruikt het hier lekker naar koffie. 

Aan de Tour-de-France etappe in Valkenburg, waar we samen in 1992 heen geweest zijn. 

En aan de nog veel meer anekdotes, die te veel zijn om hier op te noemen.

 Barten, maak de engelen boven net zo aan het lachen als je met ons hebt gedaan.

Bedankt voor alles wat je voor ons hebt gedaan.

Een goeie reis, al weet niemand weerheen.

We zien elkaar weer, al weet niemand wanneer.

 Jan                     

  Uitvaartdienst    Begin pagina  

Gute Nacht, Freunde

Gute Nacht, Freunde Goede nacht, vrienden
  Reinhard Mey  
Gute Nacht, Freunde, Goede nacht, vrienden
Es wird Zeit für mich zu geh’n Het is voor mij nu tijd om te gaan,
Was ich noch zu sagen hätte, Alles wat ik nog had willen zeggen,
Dauert eine Zigarette, Duurt nog een sigaretje,
Und ein letztes Glas im Steh’n. En een laatste glas bij het opstaan.
   
Für den Tag, für die Nacht, Voor de dag, voor de nacht,
Unter eurem Dach, habt Dank, Onder jullie dak, bedankt,
Für den Platz an eurem Tisch, Voor de plaats aan jullie tafel,
Für jedes Glas das ich trank. Voor elk glas dat ik heb gedronken.
Für den Teller die Voor het bord dat
ihr mir zu den euren stellt, jullie voor mij naast dat van jullie zetten,
Als sei selbstverständlicher, Alsof er niets vanzelfsprekender
nichts auf der Welt. is op de wereld.
   
Gute Nacht, Freunde,….. Goede nacht vrienden…..
   
Habt Dank für die Zeit, Bedankt voor de tijd
die ich mit euch verplaudert hab’ die ik met jullie heb gekletst,
Und für eure Geduld, En voor jullie geduld,
als er mehr als eine Meinung gab, als we verschil van mening hadden.
Dafür das ihr nie fragt Dat jullie nooit vragen
wann ich komm’ oder geh’ wanneer ik kom of wanneer ik ga,
Für die stets offene Tür, Voor de steeds open deur,
in der ich jetzt steh’ waarin ik nu sta.
   
Gute Nacht, Freunde,…… Goede nacht vrienden…..
   
Für die Freiheit die  Voor de vrijheid die  
als steter Gast bei euch Wohnt, als continue gast steeds bij jullie woont,
Habt Dank, das ihr nie fragt, Bedankt, dat jullie nooit vragen,
was es bringt, ob es lohnt, wat het oplevert, of het de moeite waard is.
Vielleicht liegt es daran Misschien ligt het daarin
das man von draussen meint, dat de buitenstaanders menen,
Das in eure Fenster Dat door jullie ramen
das licht wärmer scheint. het licht warmer schijnt.
   
Gute Nacht, Freunde,……. Goede nacht vrienden,…...

  Uitvaartdienst    Begin pagina  

Links:                     

Stamboom Barten:   beide sites niet meer actief     

Uitvaartbegeleiding Humanistisch Verbond

Nol Mastbergen Fietswinkel 

Kees Ruyter (webmaster)  

 

Contact: Reakties zijn welkom. Ook opmerkingen en aanvullingen op de site zijn welkom.  De webmaster nodigt iedereen uit die Barten gekend heeft, te linken, zodat wij ook elkaar kunnen helpen de herinnering aan Reinier Barten levend houden.       

Email:    keesruyter@planet.nl  

  Uitvaartdienst    Begin pagina