Home  Kees' FH Site
     www.keesruyter.nl/fh     

Meer FH:    Nieuws (tot 2009)    Koekrant (tot 2008)     Boeken     Stieren     Links    Contact / Kees

Welkom op Kees' FH-site

Dit is een website voor het originele Fries-Hollandse ras (FH). Van 2002 tot 2013 werden op deze site berichten, foto's en links over het ras verzameld.

Nu wordt het laatste FH-nieuws getipt via Facebook. De pagina "Fries Hollands ras" startte 2016 er met 438 volgers. Door de pagina daar leuk te vinden, blijf je vanzelf op de hoogte. Op Twitter kan je met het trefwoord #fhkoe nieuws vinden en het is vrij te gebruiken. 

De site is onderdeel van de projecten Koeienrassen en Kees' Koestal van Kees Ruyter (Webweider).

Overname van deze site is toegestaan met bronvermelding en een link terug. De site of de webmaster is niet betrokken bij de handel in vee of genetisch materiaal. Mogelijk zijn hiervoor via de 'links' aanknopingspunten te vinden.

Kees Ruyter


 Zwartbonte Fries Hollandse koe dochter van Arkemheen 101, gefokt door Familie Lozeman uit Achterveld
Zwartbonte Fries Hollandse koe van Familie Lozeman uit Achterveld op de Nationale dag van het Levend Erfgoed. Met vader Arkemheen 101 is ze een voorbeeld van de Fundamentfokkerij. Ze was op zondag 28 augustus 2011 present tussen dieren uit 70 rassen landbouwhuisdieren in Liemde.

In 2012 heb ik enkele sites gevonden uit Duitsland, waar binnen het  ras Deutsches Niederungsrind ook FH-stieren benut worden:
Combibull Besamungsstation
www.schwarzbuntes-niederungsrind.de

Begin     Eind

  2 Fries Hollandse koeien kijken ons aan op tentoonstelling Levend Erfgoed in Liempde
  Twee Fries Hollandse koeien op de Nationale Dag
  van het  Levende Erfgoed in 2011 van Familie Lozeman.


Augustus 2011

De KI organisaties presenteren hun beschikbare FH-stieren met foto's, stambomen en toelichting, te vinden op hun eigen websites:
CRVDovea IerlandKI_Kampen en KI_Samen


De nieuwe computermatige fokwaarden per augustus van CRV staan op  www.cr-delta.nl/nl/fokwaarden/index.htm
met aparte lijsten voor diverse rassen en kleurslagen, ook de FH.

De oude FH-pagina's bij Geocities.com zijn weer te lezen via www.geocities.ws/keesruyter/zfh2003.html (met .WS/ erin). Op deze pagina uitleg over het ras en fundament-fokkerij naast nieuws uit 2003.

Begin     Eind

Zwartbonte FH koe van Familie Lindeboom            Zwartbonte FH koe van Beeldbank.nl

Fries Hollandse koeien in de wei bij Familie Lindeboom, foto's DierenBeeldbank.nl

Meer over de site:

Tegenwoordig werk ik veel met Hyves en Twitter. Deze platformen geven meer mogelijkheden voor inbreng van de lezers. Na publicatie op Twitter verzamel ik de berichten op Koeienrassen.hyves.nl tussen nieuws over andere runderrassen. Na enige tijd maak ik een bewerking voor deze webpagina.

Uw webmaster stelt zich niet verantwoordelijk voor schade door gebruik van informatie op zijn webpagina's, noch door fouten hierin. Citaten uit artikelen staan geplaatst tussen aanhalingstekens.

Reacties zijn welkom. Veel leesplezier toegewenst.

Kees Ruyter


Zomer 2011

De
Vereniging voor de fokkerij van het Fries-Holands rundveeras heeft haar nieuwe site www.frieshollands.nl volop in bedrijf. Hier zijn de adressen van 12 FH-melkveehouders te vinden die werken met de methode van fundamentfokkerij. Ook is het blad De Nederlandse Koekrant er te downloaden (augustus 2011 staat er nog niet bij).
Rubrieken zijn: Nieuws - Over het FH ras - De FH vereniging - De fundament fokkerij - Beschikbare stieren - Fokbedrijven (adressen) - Sub-fokbedrijven - De Koekrant - Links & Contact - Fotoboek - Onderzoek.


De
Stichting Roodbont Fries Vee heeft een aparte website. Een andere mooie site over het Fries Roodbont ras is gemaakt door het biologisch melkveebedrijf Rispens State: www.friesroodbont.nl dat ook over hun boerderij gaat.

Familie Rensen van veehouderijbedrijf Beeldman heeft een nieuwe database voor stieren en bloedlijnen op http://bloedlijnen.site90.com gemaakt. De bloedlijnendatabase is resultaat van zoeken naar voorouders vd Beeldman-koeien. Nu staan er 19700 dieren in, vooral met lijnen van MRIJ, Holstein en FH naast andere rassen. 

 Begin     Einde

Berichten

Mei 2011

Voor FH Fries Hollands ras op de Stierenkaart Norbert, Grietman 5, Jetze, Geert 2, Lammert en Piet Adema 186. Dubbeldoel voor melk en vlees.

Bij KI Samen ook het aanbod FH-stieren bekeken, daar word ook Brittish Frisian stier Blackisle Cardow getoond (link vervallen). 

Rassen die passen voor een gezonde melkproductie in het blad Veeteelt met extra Stierenkaart voor FH, MRIJ, Blaarkop en buitenlandse rassen. 

 (zoals op Twitter verschenen, soms in taal aangepast)

Oktober 2010
Productie per koe per jaar Holstein rond 9000 kg, traditionele rassen Fries-Hollands zwartbont, MRIJ roodbont en Blaarkop ongeveer 6500 kg. Bron Veeteelt.

De nieuwe Koekrant is uit. Gaat over het Fries Hollands ras en de mededelingen van FHRS op www.fhrs.nl. Daar is nu nog het augustusnummer te lezen.

Op de voorkant van de Koekrant in augustus staat de FH-stier Big Piet Adema 192, gefokt door inmiddels gepensioneerd veehouder Veerenhuis uit Geesteren.

Fries Hollandse stieren die boeren het meest tevreden maken, zijn Norbert 105, Isod. Gerard 8, Adema 16 en Rivelino 409.

Link naar Boeren Tevredenheid Cijfers: http://bit.ly/9Xc4xM

 Begin     Einde

22 oktober 2009

Een nieuwe home-pagina voor de FH-site. Een deel van de webpagina's stond bij Geocities.com, dat gaat verdwijnen. Hier stonden ook home-pagina's van elk jaar. Gelukkig stonden de meeste pagina's al rechtstreeks op www.keesruyter.nl/fh, dus deze blijven gewoon beschikbaar.  

Op de foto links: Pietje 628, dochter van Piet Adema 141, ingestuurd door Jan Lindeboom uit Dalfsen. 

Wie mooie foto's heeft, kan die opsturen voor plaatsing op Kees' FH-site 

 Begin     Einde

18 mei 2009:
Pietje 486, Pietje 593 en Catrina 104 in de wei bij Fokstal Jan Lindeboom. Bekijk zijn inzendingen op Hyves-pagina's FH-fokkerij Lindeboom
(werkt niet meer).

In Memoriam Cees Cazemier
Cees Cazemier was de ontwerper van de Fundamentfokkerij en voorvechter van het Fries Hollands ras; hij schreef over beide in de Nederlandse Koekrant.
Lees verder op FH Nieuws.

8 februari 2009:
De Nederlandse Koekrant
is nu op internet te downloaden via
FHRS / Koekrant.

22 augustus 2008
Het jubilerende FHRS trakteert zichzelf op een vernieuwde website. Lees er de column 'Overpeinzingen' en bekijk er de exterieurcijfers uit de Nederlandse Koekrant.
Stieren zijn er present met het
Boeren Tevredenheid Cijfer
van hun dochters.

Op de foto Grietje van familie van de Vis uit Dorkwerd. 

10 augustus 2008:
* Sem is op zijn 15e nog actief
in Ierland.
FH geeft ook koeien boven de 1.40 meter.
Klauwen niet goed bekeken in Nederlandse fokkerij.
Zuid-Afrika te sober voor zuivere Holsteins.
Dit nieuws is weer te destilleren uit de Nederlandse Koekrant.

 Begin     Einde

9 juli 2008:
Nieuwe Pietjes en Catrina's zijn afgelopen jaar weer aan de melk gekomen met vaders uit de families over en weer. De foto's van deze Fries-Hollandse koeien staan op de site van het
FH-fokbedrijf Lindeboom.

Enkele komen ook op de  
Koeienrassen Hyve (werkt niet meer) te staan. Daar zijn al meer dan 70 foto's te bekijken van de 26 leden.

De FH-site is al 13.000 keer opgevraagd volgens de bezoekersteller.

27 april 2008:
De Friese Roodbonte is ras van het jaar. In Marokko hebben de Nederlandse koeien al vele tientallen jaren een goede naam.
Het eerste nieuws uit de verschillende media uit 2008 is weer verzameld op
FH Nieuws.

20 april 2008:
* FH's ferme "Les Deux Fosses";
* Blaarkop x Holstein is duurzaam;
* FH fokkers op Arenberg;
* Jaarverslag 2006/2007;
* Hoe goed fokt Lord 133?
Dit is te lezen in de eerste
Nederlandse Koekrant
van 2008, samengevat op Kees'FH-site.

1 februari 2008:
Deze 'webweide' voor de
FH-koeien is intussen
al 12.000 keer aangevraagd
op internet. Daarvan komen
2.530 aanvragen uit 2007.

17 januari 2008:
Hoe vergaat het de Foekjes en de Jacob-stieren? Meer Duits nieuws. Een nieuwe Top3 van FH-stieren volgens Boerentevredenheid. Dit is te lezen in de laatste Koekrant
van vorig jaar. Die is weer samengevat op de site.
Verder is de Rassenwijzer gereed van de groep Planmatig Kruisen, die via de links te vinden is. Aldaar is ook de Veeteelt-stierencatalogus voor FH vinden. Het zijn maar vier stieren, maar toch.
Bezoekcijfers Home Kees' FH-site:

jaar     aantal

2009    1300  (t/m september)   

2008    2040   

2007    2530

2006    2890

2005    2880

 Begin 

Meer FH:  Twitter #fhkoe     Raskenmerken     Boeken    Stieren    Links FH

   Nieuws tot 2009    Koekrant tot 2009    2003 met uitleg   

 Vaste menu balken   (of niet)     Koe links: Kees   Anderen